Зареждам... Зареждането зависи от Вашата интернет връзка!

Обадете ни се : +359 895 922 422
Количка - 0.00 лв.

Няма продукти в количката.

Идея: всеки автобус да има видеорегистратор

Законодателна инициатива предлага всеки автобус да има видеорегистратор

Все още няма яснота около причините за катастрофиралия автобус на магистрала „Тракия“

От няколко дни в публичното пространство за заговори за идеята в автобусите за обществен превоз на пътници да се монтират видеорегистратори, които да записват пътуването и действията на водача.
В България видеорегистраторите не са задължителни и използването и монтирането им в превозно средство зависи изцяло от волята на собственика или водача. Факт е, че има хора, които желаят да повишат сигурността си докато управляват автомобил и са си монтирали видеорегистратор.

За видеорегистраторите и монтирането им в автомобили се говори няколко пъти преди време. Един път беше свързано с ползването на служебни автомобили за лични цели. След това беше в контекста на различни граждански инициативи и подписки за въвеждането им в автомобилите като задължителни. Задължителни или не, хората се убедиха в ползата от тях, като средство за повишаваме на пътната култура и сигурност.

Видеорегистратор в автобуса – как се стигна до тази тема?

На 30-ти Октомври 2017 година автобус, извършващ курс от София до Слънчев бряг катастрофира самостоятелно на магистрала „Тракия“ близо до Ямбол. Наранявания получават 20 души, сред които и шофьорът. Информацията около катастрофата е противоречива. Няколко дни разследване не може да заключи как се е стигнало до инцидента. Сред версиите са преумора на водача, техническа неизправност, заспиване на волана. (Подобен инцидент през 2011 година взе живота на няколко души.) Първоначално се говори и за автомобил, който засича автобуса. Допълнителна неяснота поражда и фактът, че в тахографа има използвана „шайба“ от друг водач на фирмата превозвач. Повече информация от БНТ.

Ако в автобусът имаше видеорегистратор обстоятелствата и механизма на катастрофата биха били записани на видео. Това безпорно би помогнало на разследването, но остава въпросът за контрола. Факт е, че има нужда от контрол, факт е и, че има корупция сред контролиращите. Видеорегистраторът донякъде може да се бори с тези неща, също така може да променя навици и да превъзпитава.

Освен всичко до тук се чу и мнението, изискването всеки автобус да има видеорегистратор да бъде записано в законова рамка. Предстои да видим до къде ще стигне тази идея. Въпросът, на който няма отговор обаче е, защо е нужно да имаме нещо записано в закона, за да подобрим безопаснотта по пътищата. Не е ли това задължение, на всеки един от нас?

 

 

Напишете коментар

Мобилна версия: Включена