Зареждам... Зареждането зависи от Вашата интернет връзка!

Обадете ни се : +359 895 922 422
Количка - 0.00 лв.

Няма продукти в количката.

Какво е видеорегистратор, какво прави и трябва ли ни?

Какво е видеорегистратор, какво прави и трябва ли ни? С какво може да ни е полезна

 

Какво е видеорегистратор, какво прави и трябва ли ни?
Автомобилна камера (или видеорегистратор, както някои я наричат) е сравнително нова категория потребителска електроника, която буквално до преди няколко години не бе позната на широкия кръг потребители. По същество представлява видео камера, която се монтира в автомобила и има за цел да заснеме всичко, което се случва пред (или зад) автомобила.  Важно е да се отбележи, че това става в автоматичен режим без намесата или участието на водача.

Този тип камери се използват широко в Русия, като това несъмнено ускори популяризирането им и по други места на света. Любопитен факт е, че полицията в САЩ използва камери с подобна функционалност за заснемане на преследвания и рутинни проверки на пътя още през средата на 90-те години на миналия век.
Нека да се върнем обратно на камерите. Основното предимство от наличието на камера в автомобила е разбира се, че при евентуален инцидент или опасна ситуация фактите и обстоятелствата биват заснети от камерата и кадрите биха помогнали за установяването на ролите на участниците в ситуацията.  Този тип камери обикновено са с много малки размери и се монтират по ветроупорните обзорни стъкла, като не пречат на видимостта. Захранването им, черпи енергия от „запалката“, а самите те са снабдени с батерия или при по-скъпите модели – суперкондензатор.
Днес, вече повечето камери предлагат видеозапис във Full HD резолюция (1920х1080 пиксела) с широк ъгъл на заснемане и достатъчно прилично качество на картината, за да се използват и през тъмната част от денонощието, а за запис на звук няма нужда да споменаваме, просто защото е задължителен. Много често поради малките си размери, камерите нямат собствена памет и поради това записват заснетия материал на външен носител; в повечето случаи това е microSD карта памет.
Освен всичко това, като стандарт в индустрията се оформи и наличието на GPS приемник, който би могъл да запише координатите на евентуален инцидент или пътят, по който се е движил автомобилът.  По-оборудваните модели пък, разполагат със сензор за G-сензор (сензор за осево ускорение), който засича резки движения и автоматично защитава от изтриване заснетия от камерата материал.
Някои модели са снабдени с Wi-Fi, което улеснява преглеждането и менажирането на заснетия материал;  на практика това се извършва през вашия смартфон, който се свързва с камерата.  Не бива да пренебрегваме и различните софтуерни подобрения, които разширяват функционалността или подобряват съществуващите екстри. Например HDR (High dynamic range) позната от камерите смартфоните, допринася за по-контрастни и ярки цветове. Също така, тези устройства биха могли да ви напомнят, че превишавате скоростта или да пуснете фаровете или че напускате границите на пътната лента, което е много полезно при продължително шофиране или при умора у водача.
С навлизането на стъклените лещи, заснемането на ясни кадри при условия на нощно шофиране или шофиране в сумрак не представлява трудност. Вече редица производители ги използват в продуктите си, а предимствата им са несъмнени.
След като очертахме основните функции на тези устройства е време да се спрем и на ползите от употребата им и за кого са предназначени.

Какво е видеорегистратор, какво прави и трябва ли ни?

Щом може да подобри безопасността ни на пътя, значи ни е нужен. Ползите от употребата им са многобройни. Представете си, че на кръстовище водач преминава на червено и предизвиква ПТП с Ваше участие. С камера на борда, Вие бихте могли еднозначно да докажете, че сте преминал при зелен сигнал на светофара. С камера в автомобила си, Вие лесно бихте могли да разобличите полицай, който Ви спира за проверка и иска подкуп.

Какво е видеорегистратор, какво прави и трябва ли ни?
Ето и видео с реален пример:

С камера в автомобила си, Вие лесно бихте могли да разобличите полицай, който Ви спира за проверка и иска подкуп. Освен, че камерите могат да разобличат неправомерни действия спрямо Вас, също така биха действали дисциплиниращо и към Вас самия. Бихте ли нарушили закона, ако знаете че Ви записват? 😉

Автомобилните камери могат да се използват при:

  • Таксиметрови шофьори;
  • Шофьори при обществен превоз на пътници и товари;
  • Автоинструктори (за анализ на поведението и грешките на курсиста, при изпит и т.н.);
  • Шофьори-доставчици;
  • Шофьори на линейки и пожарни коли;
  • Служебни автомобили (в случаите когато една кола се използва от много водачи);
  • Коли под наем (за допълнителна сигурност);
  • Тест драйв събития (за допълнителна сигурност);
  • Инкасо автомобили.

Напишете коментар

Мобилна версия: Включена