Зареждам... Зареждането зависи от Вашата интернет връзка!

Обадете ни се : +359 895 922 422
Количка - 0.00 лв.

Няма продукти в количката.

6 неща, които не знаете за видеорегистраторите

Повечето хора гледат на видеорегистраторите като на ненужна глезотия и едва когато неволно попаднат в ПТП или някой „закачи“ колата им на паркинга осъзнават каква полза биха имали от такова устройство. Ще ви запознаем с няколко принципни положения и ще опровергаем някои заблуди, които битуват около тези устройства. Ще научите нови 6 неща, които не знаете за видеорегистраторите

 

1.Монтажът е по-лесен отколкото си мислите

За да си монтирате камера в колата не е нужно да сте квалифициран техник. Повечето модели се монтират чрез вакуумна стойка за стъклото. (Разгледайте и нашата статия с обяснения как се монтира видеорегистратор)Единственото нещо, за което трябва да следите при монтажа е позицията да е максимално подходяща така, че камерата да заснема възможно най-добре обстановката около автомобила. Кабелите на устройството е добре, да фиксирате към облицовката на тавана или да ги прекарате по края на стъклото и да ги скриете зад облицовката на купето. Друг начин на фиксиране е със залепяща лента към стъклото. За това, също не са нужни специални умения!

2.Няма нужда да изпразвате паметта

Вероятно се чудите какво става с камерата когато наличната свободна памет са запълни със заснет материал? Производителите са помислили за това. Софтуера във видеорегистраторите автоматично изтрива най-старите заснети материали и това се случва постоянно. Камерата продължава да снима и записва на мястото на изтрития клип. Ако има клип, който искате да запазите, съществува опция, да бъде „заключен“ срещу изтриване. Камерата просто ще го прескочи, когато стигне до него. Така вие можете да се концентрирате върху важните неща, а именно да шофирате безопасно. Целият този процес се случва постоянно и без да е нужна вашата намеса.

3.Няма значение кога шофирате

Някои хора твърдят, че записът от видеорегистратор е качествен само през деня. Това не е съвсем така. Съвременните регистратори са снабдени с напредничави софтуерни технологии и производителите постоянно ги усъвършенстват. Например HDR режимът, който широко се използва в камерите на мобилните телефони, намира приложение и при регистраторите. Някои производители влагат в устройствата си качествени компоненти, като например стъклени лещи. Предимствата им пред пластмасовите са по-добрата картина при условия на ниска осветеност и по-малко визуален шум.

noise-sample

Загледайте се в снимката и ще видите как едната е по-ясна, а другата изглежда така сякаш има малки зрънца по нея. Ето това е визуалния шум. Това са само два малки примера, които подобряват заснетата картина през тъмната част от денонощието. Палитрата с решения, които ползват производителите съвсем не се изчерпва с тях.

 

4.Невидим свидетел

Технологиите се развиват и камерите вече не записват само докато двигателят работи или автомобилът се движи. Вече и моделите от по-ниския клас могат да записват, докато колата е паркирана. Така, те се превръщат в своеобразна охрана на автoмобила и дебнат за вандалски прояви или паркинг щети. Производителите работят активно по намаляването на консумацията на ел.енергия чрез различни интелигентни режими и вграждането на качествени компоненти за да не се изтощава автомобилния акумулатор. Така например, камерата може да се включва и да записва, само когато засече движение около автомобила, а през останалото време стои в „спящ“ режим. Предизвикателствата пред дизайнерите също са големи – да създадат едновременно стилен, но и незабележим дизайн, който да не разкрива наличието на „охранител“.

 

5.Дисциплина не само за околните

Вероятно си мислите, че една камера няма да ви превъзпита, и вероятно сте прави. Помнете, че големите промени се правят с малки стъпки. Потребители на такива устройства споделят интересна тенденция. Когато повечето хора си купуват камера, за да се защитят от другите участници в движението, е любопитно да научим, че те имат определен възпитаващ ефект и върху самите тях. Знаейки, че действията им се записват, водачите споделят, че са по-внимателни и концентирани, а импулсивните действия намаляват. Някои модели например, имат функцията да ви напомнят, че превишавате скоростта над разрешеното от закона.

 

6.Могат да ви спестят пари

В някои държави  като например Англия, Нова Зеландия и Русия ако шофирате с камера в колата можете да получите отстъпка от цената на застраховката ви. Логиката е много проста – след като сте се снабдили с видеорегистратор, то вие сте внимателен, предпазлив и по-малко рисков водач, поне според застрахователите. Тук е мястото да уточним, че засега в България подобна практика няма. Ползата от това устройство за компаниите е, че при настъпило застрахователно събитие, ако в поне един от участващите автомобили има регистратор, той може да разкрие детайли от обстоятелствата, при които е възникнало то, и да помогне в обезщетяването на пострадалите. Не са рядкост случаите на преднамерена застрахователна измама, а това устройство може да им противодейства. Освен всичко изброено дотук, има и друг аспект на идеята. На пазара има дори модели, които могат да предупредят водача, когато наближава камера за скорост и така да му спестят скъпоструваща глоба, от която по принцип не би могъл да се отърве, ако не знае за камерата и превишава разрешената скорост. Всички знаем колко ефективно камерите засичат скорост (дори при скорости от 220 км/ч камерата пак може да ви снима) и само магарешки инат и надъхан адвокат могат да ви спасят след вече изпратена „честитка“ от страна на КАТ – пътна полиция.

 

Напишете коментар

Мобилна версия: Включена